Zorg voor minder tegels in de tuin

Zorg voor minder tegels in de tuin

Tegel eruit, Plant erin! Groen zorgt voor een natuurlijke waterafvoer en tempert de temperatuur in de stad. Insecten, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, het bodemleven wordt beter en mensen voelen zich prettiger en gezonder. We geven je graag een paar tips om je versteende tuin om te toveren tot en groene oase.

Vaste planten

Vaste planten in de tuin vragen vaak weinig onderhoud en zijn aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten. Met foto's, tips voor verzorging én tips voor leuke combinaties met andere planten! Want als je eenmaal de smaak te pakken hebt, wil je natuurlijk nog veel meer planten in je tuin!

Bekijk de tips voor vaste planten in je tuin

Geveltuin

Woon je in een ’kale’ straat zonder voortuinen? Leg een geveltuin aan, dan ziet de straat er direct een stuk groener en gezelliger uit. Bovendien zorgt zo'n geveltuin voor verkoeling van je huis en straat en trekt het vogels, bijen en andere nuttige dieren aan.

Lees hoe je een geveltuin aanlegt

Zorg voor minder tegels in de tuin
Zorg voor minder tegels in de tuin

Laat je inspriren door openbaar groen!

Terwijl tuinen steeds steniger worden, zie je in winkelgebieden, woonwijken en op rotondes de mooiste stukjes groen. Je krijgt er inspiratie door én het is goed voor de biodiversiteit. Maar die stukjes doen nog meer: ze bewijzen dat een tuin vol planten niet heel veel tijd hoeft te kosten. 
 

Oudolf langs de kades in Rotterdam

“Rotterdam stond met z’n rug naar de rivier”, zegt Monique Marijnissen. “De kades waren bezet met auto’s, het was allemaal heel stenig.”
Monique is landschapsontwerper bij de gemeente Rotterdam en maakte deel uit van het team dat de ‘visie openbare ruimte’ ontwikkelde voor de stad. “Een van onze programmapunten was het realiseren van een recreatielandschap langs het water.” 
In de afgelopen jaren hebben de kades een complete metamorfose ondergaan. Je kunt er wandelen met uitzicht op de skyline aan de overkant van de rivier en groen binnen handbereik. 
Het opnieuw inrichten van de ruimte was teamwerk, maar de beplanting moest door één en dezelfde persoon worden ontworpen, vond Monique. “Het moest gelijk smoel krijgen, aantrekkelijk zijn en de seizoenen laten zien. Ik zocht contact met Piet Oudolf en heb gevraagd of hij voor al die projecten aan de rivier de beplantingsplannen wilde maken.”

Zelf kijken?

Op de Boompjeskade, het Leuvehoofd en de Westerkade - met het Van Ommerenhaventje - is de beplanting van Piet Oudolf te zien. Door het gebruik van voorjaarsbollen oogt het van het vroege voorjaar tot in het najaar aantrekkelijk. Wie de brug oversteekt richting Zuid kan ook een kijkje nemen in de Ichtushof. Ook deze beplanting is ontworpen door Piet Oudolf. 

Een greep uit de gebruikte planten

  • Salvia verticillata ‘Purple Rain’, 
  • Siergras Sesleria autumnalis.,
  • Meerstammige bomen (Koelreuteria paniculata),
  • Limonium platyphyllum,
  • Agastache foeniculum,
  • Helenium ‘Moerheim Beauty’,
  • Siergras Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’,
  • Amsonia hubrichtii ,
  • Dropplant (Agastache foeniculum),
  • Stachys officinalis ‘Rosea’,
  • Heleniums 

Groei & Bloei Tienpuntenplan voor klimaatvriendelijk tuinieren

Als je tuiniert is vooruitkijken naar de toekomst een must. Bij het tuinieren van de toekomst speelt het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren.

Ontdek de tien punten voor klimaatvriendelijk tuineren