Ecologisch tuinieren in oktober

Ecologisch tuinieren in oktober

Hallo herfst! Met een beetje geluk mogen we nog genieten van een restje nazomer, maar dan is het toch echt gebeurd. Het wordt kouder en de dagen worden korter. Maar, niet getreurd! Ook in oktober is er genoeg te doen in (moes)tuin. Gust Duchamps, tuinbaas van kasteel Hex, deelt zijn ecologische tuinklussen.

Rozen planten, kardoen bleken, het gazon herstellen, pompoenen naar binnen halen... En zo kunnen we nog even doorgaan. Het najaar is in volle gang, maar de klussen gaan door. Gust: "Wieden, bollen planten, scheuren en verplanten: ik doe het allemaal in één beweging." Hieronder lichten we vier ecologische tuinklussen uit. De overige zes tuinklussen deelt Gust in het oktobernummer van Groei & Bloei (pagina's 68 t/m 71).

Ecologisch tuinieren in oktober

Rozen planten

"Oktober is de plantmaand bij uitstek. De wortels profiteren nog van de warmte van de nazomer om te groeien, waardoor de planten in het vroege voorjaar meteen een goede start kunnen nemen. In de rozentuin plant ik rozen bij. Dat doe ik zorgvuldig: correct planten is dé basis voor een lang plantenleven. Ik graaf het gat twee keer zo diep en zo breed als de pot, en meng een emmer compost en een schep lavameel door de uitgegraven aarde. Ik maak de kluit van de roos los en knip de wortels wat bij. Afhankelijk van de soort plant ik rozen met de ent- of oculatieplek 5 tot 15 cm onder de grond. Ik vul de put met het aardemengsel en duw zachtjes aan. Rond de plant vorm ik een greppeltje, zodat het water niet wegloopt. Ik giet langzaam aan, zodat het water diep tot de wortels kan doordringen. Elke plant krijgt minstens een emmer water. Bovenop strooi ik mulch van groenresten, stro of houtschors."

Ecologisch tuinieren in oktober

Tomatenzaden oogsten

"Eigen zaad winnen is onderdeel van ons ecologisch beheer. We kweken elk jaar veel en verschillende tomaten; daar neem ik nu zaad van. Ik haal de zaden met een mes uit de rijpe tomaten en wrijf ze, inclusief het slijm dat rond de zaden zit, uit op een stukje keukenpapier. Ik noteer het ras. Het keukenpapier laat ik drogen en berg ik op voor volgend voorjaar, zo eenvoudig gaat dat. Coeur de Boeuf, Ananas Noir, Rose de Bern, Millefleur en San Marzano horen standaard in ons assortiment. Daarnaast varieer ik graag met verschillende Coeur de Boeuf-types zoals Heart of Gold, Slankard, Persimmon, Sonneherz en Têton de Venus.

Ecologisch tuinieren in oktober

Oogsten

"De eerste helft van oktober zijn we nog druk bezig in de weer met oogsten: groenten, appels, peren, fambozen, vijgen, druiven, kastanjes en ook de laatste dahlia's worden geknipt. Deze laatste knippen we voor de eerste nachtvorst. Bij het oogsten word ik wel eens geholpen door graaf en gravin d'Ursel."

Ecologisch tuinieren in oktober

Succesvol stekken

"Ik vind het heerlijk om mij na het lange buitenwerk eindelijk weer in de serre te kunnen terugtrekken. Het is nu tijd om stekken te nemen. Ik stek pelargoniums, rozen, salvia’s, lavendel en andere half houtige planten en kruiden. Die overwinteren in een vorstvrije serre. Stekken vraagt wat geduld en ervaring."

Meer over stekken

Gust: "Mijn truc is om de stekken met een ‘hieltje’ af te snijden (zie foto hierboven). Dat is een stukje van de hoofdstengel waarop de tak groeit. Zo krijg je een stek die bovenaan jong, vitaal en groeikrachtig is, met voldoende bladgroen en een verhoute, meerjarige onderkant, het ‘hieltje’, wat beter geschikt is om in de aarde te wortelen, zonder te rotten. De combinatie van die twee leidt tot een succesvolle stek."

Nog enkele tips:

  • Zet je stekken na het afknippen eerst een dag in het water, voor je ze in een potje zet.
  • Haal de helft van het bladvolume van de stek weg bij het in een potje zetten.
  • Geef éénmaal veel water.
  • Wees gedurende de winter zuinig met water zolang de stekken nog niet geworteld zijn.
  • Als de wortels onderaan door de gaatjes van de pot komen piepen, in de lente, zijn ze klaar om verpot te worden. In oktober van het jaar daarop plant ik ze op hun definitieve plek in de tuin.

Tuinklussen

Elke maand staan er specifieke tuinklussen bij Gust op de planning. Hij is dan ook het hele jaar zoet met kleine, maar ook grotere klussen. Hij deelt zijn ecologische manier van tuinieren graag met andere tuinliefhebbers en hoopt dat zij hier iets van kunnen leren.

Benieuwd naar alle andere tuinklussen van de maand september op onze website? Klik hier.
 

Groei & Bloei Tienpuntenplan

Tuinieren in de toekomst. Daarbij is het klimaat meer dan ooit een belangrijk waarde. Alle tuinen van Nederland vormen samen één grote groene oase en daarmee kan iedere tuinier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Het Groei & Bloei Tienpuntenplan biedt een leidraad voor enthousiaste tuiniers om klimaatvriendelijk te tuinieren en sluit aan bij de filosofie van Gust.

Bekijk alle punten

Met eigen ogen zien?

Vind bezoekinfo op www.hex.be of neem een kijkje op de Instagrampagina van het kasteel: @hex_gardens.